Landshövdingens syrénberså olaglig

Landshövding Christer Eirefelt har hamnat i rampljuset sedan en planerad syrenberså i Slotstträdgården visat sig vara olaglig enligt fornminneslagen. Nu har hans egen organisation Länsstyrelsen tvingats stoppa anläggandet, men först sedan slottets fastighetsägare Statens Fastighetsverk redan hunnit gräva rejäla hål i den kulturminnesskyddade marken.

Landshövdingen säger till Radio Gävleborg att fastighetsägaren uppenbarligen gjort en miss, men också att han själv som hyresgäst gett stöd åt planerna på att rusta upp Slottsträdgården.
På frågan varför Landshövdingen inte reagerade när grävskopor började gräva i Slottsträdgården, svarar Christer Eirefelt att han såg arbetet som en godkänd del av upprustningsarbetet. Han var väl medveten om att marken var skyddad, men trodde att arbetet syftade till att återställa en asfalterad gångstig till en mer tidsenligt grusad gång.
Länsstyrelsen har nu på tillskyndan av Länsantikvarien tills vidare stoppat arbetet vid Landshövdingens residens. Först efter en arkeologisk undersökning av det aktuella området kan Länsstyrelsen ta beslut om högste chefen Landshövdingen ska få sin berså eller ej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista