Gävleborg

Vapenskåp ska bytas ut

1:37 min

Många av Gävleborgs jägare tvingas köpa nytt vapenskåp vid årsskiftet den 1 januari. En investering på flera tusen kronor. Anledningen är hårdare regler för vilka skåp som är godkända.

Det här har rört upp känslor hos många jägare och en av dem är John Eriksson.

– Jag tycker det är onödigt eftersom de allra flesta har köpt godkända skåp en gång i tiden. Har man köpt ett skåp i tron om att de är godkända och så sedan höjs kraven, det tycker jag är onödigt, säger han.

12000 jägare kan beröras

I Gävleborgs län finns 12000 jägare. Hur många av dem som har för gamla vapenskåp vet ingen, men enligt jägareförbundet är det många som behöver byta sina skåp. De hårdare reglerna gäller från den första januari.

– En av vapenlagens grundpelare är förvaring. Den tekniska utvecklingen går framåt och man har kommit fram till att det är den här standarden som ska gälla för förvaring av skjutvapen, säger Carina Vangstad som är jurist på Rikspolisstyrelsen.

Vad händer om man struntar i det här då?

– Det är inget brott mot vapenlagen så att man kan straffas med böter men däremot så kan det bli så att man omprövar tillståndet att inneha skjutvapen. Att inte förvara sina vapen enligt det regelverk som gäller är en återkallelsegrund för vapentillstånd, säger hon.

Godkända skåp

Vapenskåp som är märkta med SS 3492 eller SS-EN 1143-1 Grade 0 är godkända för förvaring av licenspliktiga vapen.

Nyheterna, P4 Gävleborg

026-66 65 30
nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.