Sandviken

Svettigt för sopgubbarna

1:46 min

Många soptunnor runt om i länet blir inte tömda nu. Gästrike återvinnare har stora problem att tömma alla sopkärl när en del tunnor blir insnöade och är svåra att få loss.

Vi har träffat sopgubben Danne Fängström som har stannat till för att tömma ett kärl i Sandviken.

– Vi har ett 660-liters kärl som står mot husväggen helt insnöat och två komposterbara kärl som står två meter upp i en snödriva. Det är meningen att vi ska rycka, slita och lyfta kram kärlen för att kunna tömma dem. Det är inte jättelockande, säger han.

Sopor blir liggande

Danne Fängström står och rycker i den tunga soptunnan som är helt insnöad. Den får stå kvar utan att bli tömd den här gången. Och det är inte det ända kärlet där soporna blir liggande nu. De senaste veckorna har sopgubbarna haft det riktigt svettigt. Det är trångt att ta sig fram på smala vägar, många soptunnor döljs helt av tunga snötäcken och för att inte tala om soprummen.

– Man får inte upp dörren tillräckligt så när man ska köra ut kärlen fastnar de i dörrstoppar. Ofta är det knölar utanför för att det inte är rengjort riktigt och då får vi lyfta kärlen. Många gånger är det tunga kärl, säger Danne Fängström.

"Vi hinner inte med"

Det är fastighetsägarnas ansvar att skotta så att sopgubbarna kommer åt kärlen, men det slarvas det med. Jag ringer upp Görgen Olofsson på Sandvikenhus och frågar varför de inte skottar bättre. Han svarar att det gör så gott de kan men erkänner att de ibland har svårt att hinna med all snöskottning.

Och det gör att Danne Fängström får ett rejält träningspass på en arbetsdag.

– Det känns i armarna, axlarna och ryggen när man är klar med en dag om det har varit så mycket snö som det har varit nu. Man tycker att det är så onödigt. Det krävs så lite för att hålla rent och snyggt så att vi kommer åt våra grejer och kan utföra våra arbeten, säger han.

Anna Molin
anna.molin@sr.se