Här är de nya lagarna 2011

1:44 min

Nytt år innebär som vanligt att en hel rad nya lagar träder i kraft från och med första januari. Till de mer efterlängtade nyheterna hör att Riksbanken nu kan ge ut tvåkronor och 200-kronorssedlar. Tågbolagen får räkna med straffavgifter vid förseningar.

Gävleborna Björn Ellebo och Helena Schröder är två personer som gillar de nya kronorna och sedlarna.

– Tvåkronorsmynt har vi haft förut, så det välkomnar jag tillbaka och varför inte tvåhundrakronorssedel? frågar sig Björn.

Tror på tvåhundring

– Även om det används mycket kort i dag så tror jag mycket på tvåhundrakronorssedeln, säger Helena.

Förutom att Riksbanken nu fått tillstånd att ge ut de nya valörerna kommer även valdagen att flyttas från den tredje till den andra söndagen i september.

Nya regler för alkohol
Restauranger med serveringstillstånd behöver inte längre servera varm mat för att få servera alkohol.

Föräldrar som mister ett barn kan få 10 dagars sorgepeng från Försäkringskassan.

Gamla kärnkraftsreaktorer får ersättas med nya.

Höjt fribelopp
Och fribeloppet som studenter får tjäna – och samtidigt få studiemedel från CSN – höjs med 30 000 kronor per år. Det gillar studenterna Elin Mikkelsson, Jonas Hedström och Ali Gesire på Högskolan i Gävle:

– Bra, jag tror att alla ungdomar som pluggar behöver jobba mer för att få erfarenhet, säger Elin Mikkelsson.

Andra lagar som träder i kraft är att tågbolag och de som ansvarar för järnvägsnätet måste betala straffavgift om de orsakar förseningar.

Skatten på cigaretter läggs om.

Kreditprövning vid sms-lån
Dessutom måste långivare göra kreditprövning nu också vid sms-lån och andra snabblån. Något som konsumentrådgivaren Kristina Fält på Konsument varmt välkomnar:

– Jag ser många fall där personer får lån och skulle man ha gjort en kreditprövning på skulle man aldrig ha lånat ut till den personen.

Angelica Ränttilä
angelica.ränttila@sr.se