Hovrätten sänker fängelsestraff för bluffakturor

På torsdagen kom hovrättens dom mot de fyra Gävleföretagare i byggbranchen som med hjälp av falska fakturor lurat skattemyndigheterna på miljonbelopp.

Precis som tidigare i tingsrätten dömdes de fyra männen från Gävle till fängelse och näringsförbud för grovt skattebrott.

Hovrätten bedömde dock straffvärdet av brottet mildare än vad tingsrätten gjort och minskade straffets längd från 2 år till ett och ett halvt års fängelse. Den företagare från Nora som försett Gävleföretaget med de falska fakturorna dömdes till ett års fängelse - också det en straffrabatt på 6 månader jämfört med tingsrättsdomen

Det är fyra företrädare för ett Gävleföretag som arbetat med byggställningar som står i centrum för den här skattebluffen med falska fakturor.

De fyra har oriktigt deklarera falska utgifter till skattemyndigheten och sedan krävt avdrag på skatten - något som blivt möjligt genom att två andra företag försett Gävlebolaget med falska fakturor.

Enligt Kammaråklagare Ulf Back i Gävle har på så sätt drygt 1,6 miljoner kronor undanhållits det allmänna och istället kunnat rinna direkt ner i Gävleföretagarnas egna fickor. Metoden att lura Skattemyndigheten med luftfakturor är populär bland mindre seriösa företag och flera liknande fall är enligt Ulf Back just nu under utredning i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista