Folklig taxi till Hemlingby i Gävle

Efter helgen går den kommunala busslinjen till friluftsområdet Hemlingby i Graven. Men samtidigt går också startskottet för en helt ny sorts transport till Hemlingby i Gävle - Hemlingbytaxin.

Det handlar om ett samarbete mellan Taxi Stor- & Liten och Hemlingbystugan. Den speciella taxitransporten går efter tidtabell från Gävle Centrum flera gånger per dag, och man får inte stiga av någonstans utmed vägen. Resan, som måste förbeställas minst en timme i förväg, kostar 25 kronor , att jämföras med en bussbiljett som kostar 18 kronor, och en ”vanlig” taxiresa som går loss på ungefär 125 kronor för den sträckan.
Det handlar om ett halvårslångt projekt som avslutas om kommunen skulle bestämma sig för att blåsa liv i den vanliga busslinjen till Hemlingby.
Anledningen till satsningen är, enligt Björn Thysell som driver Hemlingbystugan, att de under våren började få avbokningar på konferenser för att det var svårt att ta sig till stugan. Det blev ett större avbräck än man trodde.
-Vi måste göra något för att våra besökare ska kunna ta sig upp till oss även i fortsättningen, säger Björn Thysell till Radio Gävleborg.
-Det här är en ny spännande form av linjetrafik för taxibilar, säger Magnus Carlsson på Taxi Stor & Liten, som tror att denna sorts trafik har framtiden för sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".