Gävle kommun säljer ut äldreboendets fastigheter

Gävle kommun säljer nära hälften av sina äldreboenden - själva fastigheterna - och idag skrev parterna under avtalet.

Det handlar om åtta stycken äldreboenden som tas över av fastighetsbolaget Kungsleden i oktober - om kommunfullmäktige säger ja till affären.
Orsaken är enligt kommunstyrelsens ordförande Mats Ågren att kommunen måste få loss pengar till bl.a. satsningen i Gävle Hamn. Det är alltså bara själva lokalerna som säljs - Gävle kommun har fortfarande ansvaret för verksamheten i lokalerna. Kommunen hyr tillbaka lokalerna under en 10- till 18-årsperiod.
De åtta äldreboenden som säljs är Gröna Villan, Bomhusgården, Bergmästargården, Selggrensgården, Björkegrenska gården, Hilleborg & Milbovillan, Kristinelundsgården och Fleminggatan 11-17.
Gävle kommun får in 380 friska miljoner på den här affären, och dessutom sparar man 15 miljoner på lägre hyror, och 150 miljoner i räntor under perioden.
Jens Engwall på fastighetsbolaget Kungsleden säger att äldreboenden är extra intressant som inköpsobjekt eftersom alla vet att äldreboenden är en bristvara, och kommer att bli en bristvara med tanke på 40-talsgenerationen.
 -Det behöver investeras mer, och det innebär att kommunerna kommer att behöva hjälp, säger han till Radio Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".