Erik Ågren är sektionschef och biträdande stadsveterinär vid SVA / Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Foto: Stefan Ubbesen / Sveriges Radio
vargjakten

Jägarna har blivit bättre skyttar

Trots att årets licensjakt på varg ännu inte är avslutad så har man redan börjat få resultat från de obduktioner som hittills genomförts på skjutna vargar. 

Naturvårdsverket hade i årets vargjakt en rekommendation om att vargarna ska skjutas enbart när de står stilla och från sidan. Inte alla, men de flesta vargar har skjutits på rätt sätt, säger Erik Ågren.

– De flesta ser ganska välskjutna ut med några undantag. Förra året fanns det inte de rekommendationer som finns i år så det är svårt att jämföra åren, säger han.

Har ni kunnat se något mer på de djur ni har fått in från de här vargtäta länen?

– Vi har flertalet friska vargar och sedan har vi några med lite åldersförändringar och där är det någon enstaka äldre varg med slitage på tänder och ledskador, ungefär som förväntat.

Alla vargar skjutna första dagen

Vargjakten har i dag fortsatt i vissa län men i Gävleborg blev alla tre vargar skjutna redan under den första jaktdagen i lördags. Redan nu undersöker Statens Veterinärmedicinska Anstalt hur de skjutna vargarna verkar ha mått - om de varit sjuka eller skadade.

Många vargar har varit friska, några äldre vargar har haft ålderskrämpor som ledskador och slitna tänder. Men inavel är också ett problem för den svenska vargstammen. Och SVA har hittat en skada som kan bero på inavel.

– Vid obduktionen tittar man på alla sjukdomstecken och förändringar. Vi har hittat en hanvarg som hade en testikel som låg kvar i buken och det har beskrivits förut hos varg, så det är inte heller helt förvånande, säger Erik Ågren.

Är det en inavelsskada?

– Bland hunddjur så förekommer det i olika frekvens, inavel kan bidra men vad som gäller för vargar är lite omdebatterat men det är ett tecken på något som kan nedärvas och ge ett problem, avslutar Erik Ågren.

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista