Heléne Taimi tycker att Bollnäs måste bli bättre på att locka till sig turister. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio

Svalt intresse för turismutbildning

1:44 min

På måndag startar Komvux i Bollnäs en ny turismutbildning med plats för 20 elever. Den pågår under vårterminen och är något som näringslivet efterfrågat.

Men än så länge har intresset varit dåligt, det säger läraren Heléne Taimi.

– Just i dag är inte intresset så stort, det är tio stycken som har sökt och vi vill gärna ha fler, säger hon.

Turismutbildningen TurBo som startar i Bollnäs på måndag ska pågå under den här vårterminen och är upplagd som ett projekt där deltagarna får jobba i team.

Eleverna ska hjälpa till

Dels beror det på att det är många ämnen som ska betas av men även på att de deltagande turistföretagen på ett bättre sätt kan använda sig av deltagarna berättar Heléne Taimi.

– Om ett företag har en idé men inte själva kan göra en förstudie så kan en grupp från TurBo-utbildningen och hjälpa dem med det för att se om idén är bärande.

Och det ska inte ses som oavlönad arbetskraft?

– Absolut inte, eftersom de får kunskap om hur de går tillväga för att göra en förstudie med enkäter och marknadsföring, säger Heléne Taimi.

Sverige fortfarande hett

I fjol sattes besöksrekord för sjätte året i rad, däremot är Gävleborg sämst i landet på att attrahera utländska turister.

Men nu ska det ändras eftersom det är inom turismen som många tror att de nya jobben kommer att finnas.

– Bollnäs behöver synas mer på kartan eftersom vi har mycket att erbjuda.

Hur ser arbetsmarknaden ut för dem som går den här linjen då?

– Det beror ju på dem själva och idér som kommer från både eleverna och företag men förhoppningen är att det ska skapa arbetsrillfällen. De går ju ut i sommar den 10 juni så då kan det ju vara ett bra tillfälle att starta med den här idén.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista