Gun Nordberg Larsson är personalchef i Bollnäs kommun. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
bollnäs

Svårt att rekrytera chefer

"Vi funderar på många olika åtgärder"
1:18 min

Många pensionsavgångar gör att länets kommuner har svårt att rekrytera chefer. I Bollnäs till exempel är var fjärde chef över 60 år och att hitta ersättare kan bli besvärligt.

Det säger Gun Nordberg Larsson som är personalchef i Bollnäs kommun.

– Det kan komma att bli bekymmersamt eftersom kommuner och även andra arbetsgivare är i samma situation, säger hon.

I Bollnäs finns 100 chefer och arbetsledare på olika nivåer. Av dem är 25 över 60 år och går i pension inom de närmaste fem åren.

Chefsjobb inte heta

Men undersökningar bland unga visar att ett chefsjobb i en kommun är allt annat än eftertraktat och de unga uppfattar ofta kommuner som tråkiga arbetsplatser.

– Det kan tyckas att det tar lång tid att hantera ärenden och att det är lite segt och trögt men det är ju en demokratisk verksamhet och då kan det ta lite tid, men det måste det göra i en sådan här verksamhet, säger Gun Nordberg Larsson.

Vidareutbildar unga personer

Tillsammans med Gävle, Söderhamn och Ovanåker deltar Bollnäs i projektet Framtida ledare. Syftet är att vidareutbilda unga personer som redan är anställda i kommunerna och som har goda ledaregenskaper men det räcker inte eftersom Bollnäs bara har tre platser menar Gun Nordberg Larsson.

– Vi funderar på många olika åtgärder. Vi har feriearbetare och praktikanter på somrarna som vi hoppas ska bli intresserade av den här verksamheten och söka jobb hos oss så småningom, säger hon.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".