1 av 2
Fisk från Gävle kan snart vara ett minne blott. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
2 av 2
Lars Berglund vill förlänga Sveriges dispens. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio

Dioxiner kan sätta stopp för Gävlefisk

1:48 min

Yrkesfiskare i Gävle vänder sig nu till regeringen för att få tillstånd att även i fortsättningen sälja fisk från Östersjön. Fram till den sista december i år så kan fiskarna fortsätta att sälja Östersjöfisk tack vare ett undantag som Sverige beviljats, men sen kan det bli stopp.

Orsaken till det eventuella stoppet är att flera fiskarter innehåller dioxiner som överstiger det tillåtna gränsvärdet inom EU. Om Sveriges undantag inte förlängs så skulle det få stora konsekvenser för Gävles fiskare, det menar fiskaren Lars Berglund.

– Det finns alltid ett litet mått av dioxiner i naturen, säger han och menar att det länge varit känt att vissa östersjöfiskar har en relativt hög halt av dioxiner.

Och dioxinhalten i bland annat strömming är så pass hög att den överskrider de gränsvärden som EU tagit beslut om.

Trots det kan alltså Lars Berglund fortfarande sälja sin fisk, tack vare ett undantag som beviljats Sverige fram till och med slutet på 2011.

Och nu har producentorganisationen Gävlefisk, där även Lars Berglund ingår, vädjat till regeringen om att man ska söka en förlängningen av undantaget. Det är nämligen en stor del av östersjöfiskarna som överstiger EU:s gränsvärden. Men hur farligt är det åt att äta fisken från Östersjön?

– Det är ett antal 1000-tal människor som skulle komma över de gränser som vi anser är tolerabelt. Ungefär hälften av det vi får i oss i form av dioxiner kommer från fisk, säger Gunilla Henrysdotter är jurist på livsmedelsverket.

Och även om Lars Berglund medveten om problemet så anser han att fördelarna överstiger nackdelarna.

– Det finns otaliga undersökningar som gjorts som bedömer nyttan av att äta den här fisken som mycket, mycket större än den eventuella risken, avslutar han.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista