Foto: Jessica Gow / Scanpix
landstinget

Kömiljarden är i hamn

1:43 min

Landstinget Gävleborg klarar att ge minst 80 % av patienterna tid för besök hos specialist eller behandling inom 90 dagar. Det innebär att de klarar gränsen för att få ta del av den så kallade kömiljarden. För Gävleborgs del handlar det om drygt 43 miljoner kronor.

– Från att ha varit en av de landsting med längst väntetid så har vi gjort en fantastisk resa och nu ligger vi på en topposition, säger Hannah-Karin Linck, landstingsråd för Centerpartiet.

Lyckad vändning
Tidigare låg Gävleborg bland de sämsta i landet när det gällde kötider inom vården. Men sedan dess har landstinget lyckats vända siffrorna, och i dag står det klart att de klarar gränsen för att få 43 miljoner av den kömiljard som delas ut. Hannah-Karin Linck:

– De här pengarna kommer våra medborgare till gagn. Och vi kommer att fortsätta att jobba på att bli mer tillgängliga och öka kvaliteten för våra medborgare i landstinget.

Hur kommer patienterna märka av det här överskottet?

– De här pengarna kommer att göra att vi kan fortsätta att jobba långsiktigt och hållbart för att få en bra vård för alla i länet.

Anledningen till att landstinget lyckats korta vårdköerna är enligt de själva bland annat tydligare remisser som har gjort operationsplaneringen bättre, och en total genomgång av väntelistorna.

Kraven ökar
Men kraven på landstingen kommer att bli ännu hårdare. I år måste majoriteten av patienterna få en tid för besök eller operation inom 60 dagar istället för tidigare 90, för att landstingen ska få ta del av kömiljarden.

– Jag tycker det är bra för patienten. För det här gör att patienten hela tiden måste tänka hur vi gör för att på bästa sätt möta patientens behov.

Vad finns det för risker för patienter och personal när det hela tiden ska gå fortare och fortare?

– Hela tiden måste vi tänka på att det är det medicinska behovet som måste vara det avgörande. Vi får inte utsätta våra medarbetare för en stress som gör att patientsäkerheten hotas, säger Hannah-Karin Linck, landstingsråd (C).

Erika Hällberg
erika.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista