Kryssningsbåten Juliana i Gävle - en misstänkt mordbrand i Gävleborg. Foto: Marcus Morey-Halldin
Gävleborg

Mordbränder minskade mest i hela landet

1:40 min

Antalet misstänkta mordbränder har minskat kraftigt i länet. Gävleborg står till och med för den största minskningen i landet - från 62 fall 2009 till 39 fall i fjol. Det är minskning med 37 procent. Det visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet.

– De får komma till oss och vi gör en konsekvensbeskrivning av vad som har hänt. Får vi tag i dem i tid kan vi förklara för dem att kommer det att öka så blir det de här konsekvenserna. När man får reda på vad det kan bli av det hela då börjar man tänka till och får man dessutom med föräldrar och skola kan det bli riktigt bra!, säger Håkan Andersson operativ chef för Gästrike Räddningstjänst.

Lyckat förebyggande arbete
Det är tack vare att en räddningsledare har delad tjänst på polis/räddningstjänst som man kan kan organisera ett sådant här förebyggande arbete. För det krävs ju att både räddningstjänst och polis är med på banan. Och för att få tag på dem som gillar eld så måste man få tips från skolan.

– Ja, så är det. Skolorna vet om att de kan få hjälp av oss i den här frågan. De kan komma en bit på vägen men vi kan hjälpa till så att det blir riktigt bra, säger Håkan Andersson.

Har bekymringssamtal
Tillsammans med ungdomen som är i riskzonen så har man så kallade "bekymringssamtal" där man förklarar vilka kostnader det kan innebära för ungdomen om man råkar tända eld på en byggnad. Arne Andersson är säkerhetschef i Gävle kommun:

– Även om man inte är straffmyndig så kan skadeståndet ligga kvar hela livet. Det är inte kul att gå ut i vuxenlivet med skadestånd på 20-30 miljoner på sig.

I höstas brändes en nyrustad äldre lyxbåt ner i Gävle hamn (se bilden). Två 18-åringar blev misstänkta för branden. Vad hade hänt om de två hade fått hjälp i tid? Håkan Andersson vid Gästrike Räddningstjänst igen:

– Kan man fånga upp dem och kan se att det verkligen är dem då är vi en resurs och tar emot dem och går igenom och gör en konsekvensbeskrivning åt dem, säger han.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista