Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
söderhamn

Dagmammor räddas kvar

1:21 min

Dagmammorna norr om Söderhamn kvar tack vare en insats från engagerade föräldrar. För att dagmammorna i Kungsgården och Vågbro skulle bli kvar krävdes fler barn. En som ordnade fram fler barn var föräldern Veronica Karlsson.

– Sedan vår son började hos dagmamman i Kungsgården så var vi så otroligt nöjda. Och det var så tätt inpå han hade börjat som man kom med det här mötet - att de från den 10:e januari planerade att lägga ner verksamheten i Kungsgården. Och jag var så otroligt nöjd med hur min son trivdes där så det kändes som om - nej, det här ska de inte få lägga ner! Och då var det bara att sätta igång, säger föräldern Veronica Karlsson.

Föräldrar drog i gång en räddningsaktion
De var föräldrar som engagerade sig för att rädda de tre dagmammorna som jobbar ihop i Kungsgården och Vågbro norr om Söderhamn.

Föräldrarna såg till att ordna brochyrer som delades ut till 80 hushåll som har barn i dagisåldern. De höll också informationsmöteten och jobbade med facebook och skrev insändare i tidningen. Allt för att få upp intresset för att ha sina barn hos dagmammorna norr om Söderhamn.

"Nu är det fullt hos henne"

Och det gav resultat - nu finns det så många barn att de tre dagmammorna kan finnas kvar:

– Kön var ju som jag förstod det i stort sett obefintlig till dagmammorna i november. Nu är det tolv barn som står i kö till dagmammor varav två stycken står som förstahandsval till Kungsgården, som var den dagmamma som var direkt nedläggningshotad på en gång. Och i och med de två barnen så har den dagmamman fem barn - då är det fullt hos henne också, säger föräldern Veronica Karlsson.

Lotta Persson
lotta.persson@sr.se

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista