Ingela Hammarberg, verksamhetschef och Ann-Marie Hedenskog, överläkare på geriatriken. Foto: Erika Hällberg SR Gävleborg
landstinget

Geriatriker en bristvara

1:35 min

Landstinget Gävleborg behöver fler geriatriker som kan ta hand om äldre multisjuka personer. Nyligen har en läkare specialinriktad på geriatrik rekryterats till Gävle sjukhus. Men eftersom medelåldern på avdelningen är hög så det kommer att behövas ännu fler läkare.

Nyligen gick ut Svensk Geriatrisk förening ut och varnade för att bristen på geriatriker kommer växa framöver då många av läkarna går i pension. Geriatrikerbrist är något man länge haft i Gävleborg, men som man försökt lösa med flexibel personal och att redan pensionerade läkare gått in och jobbat. Vårdenhetschef Ingela Hammarberg:

– Det finns ingen luft i systemet när det fattas en läkare. Det kräver oerhört mycket av övriga läkarkollegor att vara flexibla. Och jag gillar det inte för på så sätt sliter jag ut min personal. Jag är rädd om den personal jag har, säger hon.

Problemet över - tillfälligt
Men problemen verkar ha vänt, man har lyckats rekrytera en läkare som börjar inom kort, och fler intresserade har hört av sig. Ingela Hammarberg säger att det inte beror på att man lockat med högre löner, utan snarare på att läkare ser att man satsar på geriatriken i Gävleborg:

– Till saken hör att geriatriker ligger generellt sett lägre i lön jämfört med andra specialiteter. Så lönen kan vi inte locka med. Man säger från politikerhåll att - vi vill satsa på geriatrik och vi vill satsa på äldre. Och det är viktigt i hela organisationen att man hör att det finns ett intresse - och det kan sprida sig positivt som ringar på vattnet.

Kommer att behövas fler

Men trots den nya läkaren är problemen inte lösta helt, medelåldern bland personalen är hög, och det ser ut att bli flera pensionsavgångar framöver:

– Med tanke på den höga medelådern så kommer jag att behöva geriatriker inom något år. Då är det dags för nästa, och sedan allt eftersom. Det kommer att finnas tjänster här, säger Ingela Hammarberg, vårdenhetschef inom geriatriken i Gävleborg.

Erika Hällberg
erika.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista