1 av 2
- Vi missade att lämna in reglerna till länsstyrelsen, säger Helena Werre, trafik- och tillståndschef på tekniska kontoret.
2 av 2
Leif Levin, blomsterhandlare. Foto: Tomas Forsman SR Gävleborg
Gävle

Ingen ordning på ordningsregler

"Vi får väl se vad länsstyrelsen säger"
1:49 min

Gävle kommuns nya regler för torghandlare är ogiltiga. Orsaken är att länsstyrelsen inte har fått godkänna reglerna först. Tekniska kontoret glömde helt enkelt att lämna in dem för granskning.

Torghandlarna i Gävle måste rätta sig efter ett regelverk som tydligt säger vad som är tillåtet och inte. Men nu visar det sig att de regler som finns än så länge är ogiltiga. Helena Werre är trafik- och tillståndschef på Tekniska kontoret och hon berättar man helt enkelt har missat att lämna in de nödvändiga handlingarna till länsstyrelsen.

– Tekniska nämnden och kommunfullmäktige har ju beslutat om det här, men sedan är det upp till länsstyrelsen att se om de följer ordningslagen, säger hon.

Det här handlar alltså om ordningsregler för torghandlare. (Trafikföreskrifterna på Stortorget i Gävle gäller fortfarande och även de avtal som slutits med varje torghandlare.)

"Inte så genomtänkt"
Och att tekniska kontoret hade glömt att låta länsstyrelsen granska reglerna först, det tycker Leif Levin, 3:e generationens blomsterhandlare, så här om:

– Det var ju inte så genomtänkt men det går väl att rätta till. Men det är synd att vi måste ha sådana här regler , men det är vi torghandlare själv som rår för det för det är vissa som inte har skött sig och då måste det vara sådana här regler, säger han.

Kan upphävas
Ingemar Lundén, jurist på länsstyrelsen, säger till Radio Gävleborg att man nu ska gå igenom reglerna och se om något inte stämmer. Om det är så upphävs de delarna av reglerna - de blir alltså ogiltiga.

Länsstyrelsen har nu tre veckor på sig att titta igenom ordningsreglerna för torghandlarna och när man är klar så ska registreras dem i länets författningssamling där olika bestämmelser finns samlade.

Vad händer då om Gävle kommuns nya torgregler inte blir godkända av länsstyrelsen?

– Ja, då får vi ta det ett varv till i tekniska nämnden och se vad vi behöver göra. Då får man ändra och göra om och göra rätt, säger Helena Werre.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".