1 av 2
Även om det innebär dåliga arbetstider och tunga lyft så är Tomas Savolainen nöjd med sitt jobb som råddare. Foto: Tomas Groop
2 av 2
De flesta råddare är självlärda, men nu startar en gymnasieutbildning på Polhemsskolan i Gävle. Foto: Tomas Groop

Ny eventutbildning i Gävle

1:42 min

På Polhemsskolan i Gävle planeras nu för första gången en gymnasieutbildning i eventteknik - alltså en chans att bli råddare som man brukar kalla de tekniker som får rockkonserter och andra evenemang att snurra.

Råddar-jobbet omges av rockstjärnornas strålglans - men verkligheten är en annan. Det berättar 23-årige Tomas Savolainen som självlärd fått kämpa sig in branschen:

– Det är ingen romantik och det är inte glamoröst på något sätt. Bara dåliga arbetstider, tunga grejer, man jobbar 27 timmar och det kanske spöregnar när man river en scen, säger Savolainen.

Men du verkar gilla det ändå?

– Ja, det är kul, jag gör ju det jag vill göra.

Är det något du kan rekommendera?

– Ja, för när man har jobbat ett tag så blir det mindre skitjobb längst ner i näringskedjan. Då får fixa med ljus och mixa ljud och sådana grejer, säger han.

Och behovet av sådan kvalificerade råddarare ökar. Det säger läraren Bosse Löf på Polhemsskolans elprogram som just nu förbereder en start av Gävles första eventteknikerutbildning redan nu till hösten.

– Vi har mycket konferensanläggningar i Sverige och mycket event som pågår därför tror vi att det behövs en sådan här utbildning. Och det finns ingen bra gymnasieutbildning.

Vad hade du tänkt att man skulle få lära sig på utbildningen?

Hur man råddar, riggar och hur man sköter ljud och ljus. Men även inspelningsteknik, förklarar Bosse Löf.

Akustik, ljud- och ljusteknik, scenbyggnad, mixerbord och inspelningsteknik är bara några av de rubriker som beskriver innehållet i den nya treåriga gymnasiekursen. Däremot tycks kursplanen ha missat det alla äkta råddare först av allt får lära sig:

– "Allting går att laga med gaffatejp". Går det inte att laga med gaffatejp så är det trasigt, säger råddaren Tomas Savolainen.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista