Arvodet för den nya ordföranden i regionstyrelsen kommer att hamna på 90 procent av vad en riksdagsman får, 49 500 kronor. Foto: Magnus Hansson
Gävleborg

Rejäl höjning av politkerarvoden

1:47 min

Idag höjdes arvodena för politikerna i regionstyrelsens ledning. Totalt ökar arvodena för styrelsens ordförande och förste vice ordförande med omkring 35 000 kronor i månaden.

Det var under regionfullmäktiges möte idag som beslutet togs. Men politikerna i fullmäktige var inte eniga i frågan. Centerpartisten Magnus Svensson gillar inte den kraftiga höjningen av arvodena.

– Jag tycker det är olyckligt. Vill man ha ett aktivt levande regionfullmäktige ska man fördela jämnare, säger han.

Region Gävleborg är ett samverkansorgan mellan Gävleborgs kommuner och landstinget som jobbar för att driva den regionala utvecklingen. Och under regionsfullmäktiges möte idag, med Moderaterna och Socialdemokraterna som drivande i frågan, beslutades att höja arvodet för de som sitter i ledningen i regionstyrelsen.

Det innebär att den nyvalde ordföranden i regionstyrelsen socialdemokraten Sven-Åke Thoresén kommer få 49 500 kronor i månaden vilket är 90 procent av vad en riksdagsman får. Den tidigare ordföranden hade omkring 8 000 kronor mindre i arvode.

Arvodet för den förste vice ordföraden höjs ännu mer. Moderaten Lena Roos, som är nyvald på den posten kommer få 27 500 kronor i månaden. Vilket är hela 26 400 kronor mer än sin företrädare.

– Som regionsstyrelsens ordförande måste man delta på många förhandlingar och sammanträden som sker utanför länet. Det är en tidsåtgång i uppdraget som vi har räknat in, hävdar socialdemokraten Ann-Margaret Knapp som är valberedningens ordförande.

När det gäller första och vice ordförande så höjs arvodet rejält, skiljer sig uppdraget så mycket från föregående mandatperiod?

– Ska man klara uppdraget så måste man förmodligen kombinera det med att vara tjänstledig från ett annat arbete. Och så har det inte varit tidigare, säger Ann-Margaret Knapp.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista