1 av 2
Trångt för en handikappad att komma ur och i bilen.
2 av 2
Rose Blom
Gävle

P-tillstånd dras in

Rose Blom: " Jag får sitta i rullstolen på trottoaren och vänta"
1:47 min

Flera handikappade i Gävle kommun har fått sitt parkeringstillstånd indraget. Det handlar om de som inte själva kör bil men som är utlämnade till att en närstående skjutsar dem. Rose Blom i Gävle sitter i rullstol och har inte varit i centrum sedan december på grund av att hennes p-tillstånd drogs in. Nu har hon överklagat till Länsrätten.

– Jag måste nu sitta i rullstolen och vänta tills min man har hittat en p-plats. Om jag följer med så kan det hända att min man inte kan lyfta ut mig eftersom det kan vara för trångt mellan bilarna på P-platsen. Det måste vara minst en halvmeter för att jag ska komma ut ur bilen och i rullstolen, säger Rose Blom.

"Hon kan ta sig fram med rullstol"
Det är tekniska nämnden i Gävle kommun som har dragit in parkeringstillståndet för Rose. Nämnden hänvisar till nya regler inom Transportstyrelsen och menar att hon inte behöver p-tillstånd eftersom hon kan ta sig fram med rullstol. Beslutet har Rose Blom nu överklagat till länsrätten.

Fastnade i dörren
Rose har till och med skadats på grund av det här. I ett försök att få henne ut ur bilen där det var trångt, så klämdes hon mellan bildörren. Rose har nu ett stort bensår som kräver skötsel av Hälsocentralen.  

Hela den här situationen har nu tagit hårt på både Rose och hennes man Åke:

 – Jag låter gråtfärdig och det är alldeles riktigt. Jag hoppas att det finns någon ljuspunkt någonstans framöver, säger Åke Blom.

 – Är man handikappad ska man straffas verkar det som, säger Rose Blom.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".