Hillevi Brändt. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
kilafors

Kampanj ska ge fler hjärnkoll

1:39 min

Det finns många fördomar om psykisk ohälsa. För att förbättra allmänhetens attityd till psykisk ohälsa så drivs satsningen Hjärnkoll. Hillevi Brändt från Kilafors är en av Hjärnkolls 200 ambassadörer.

Senare i dag publiceras en färsk befolkningsundersökningen hur attityderna förändrats. Hillevi Brändt från Kilafors hoppas att många har fått en annan bild av psykiskt sjuka.

– Jag hoppas verkligen att vi ska kunna slå hål på fördomar så att folk får en annan inställning, säger hon.

Kampanjen Hjärnkoll startade 2009 för att förbättra allmänhetens attityder till personer med psykisk ohälsa och det verkar som om satsningen börjar få effekt.

Vem som helst kan drabbas
I tre av kampanjlänen visar resultat från undersökningen 2010 på positiva förändringar av attityden.

Andelen som inte vill bo granne med en psykiskt sjuk har minskat från 18% till 13%.

– Vem som helst kan råka ut för det. Själen kan bli sjuk likväl som kroppen. Ofta har det en förklaring i barndomen, säger Hillevi Brändt.

Forskning visar att det mest framgångsrika sättet att förbättra attityder är när personer med egen erfarenhet berättar.

"Jag var som en zombie"
Hjärnkoll har därför utbildat 200 ambassadörer som föreläser och deltar i media runt om i landet.

Hillevi Brändt från Kilafors som är en av Hjärnkolls ambassadörer har egna erfarenheter av psykisk ohälsa. 1972 blev hon inlagd på Bollnäs sjukhus och fick diagnosen manodepressiv.

– Jag blev övermedicinerad och det var ett under att jag överlevde. Jag gick som en zombie i flera år, men lyckades byta klinik och läkare. Jag fick ett människovärdigt liv till slut. Nu har jag inte behövt vara inlagd sedan 1977.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista