Landstinget Gävleborg

Många barn i Gävleborg får sömnmedel

1:28 min

Utskrivningen av sömnmedel till barn är större i Gävleborg än i många andra landsting. Orsaken är att landstinget satsar på att barn med koncentrationssvårigheter ska få en bättre sömnrytm, vilket förväntas minska behovet av starkare medicinering.

Oftas ges melatonin, ett naturligt hormon som hjälper exempelvis barn med ADHD att varva ner och bli trötta och finna en sömnrytm. Erfarenhetsmässigt är det avgörande för barnens välbefinnande hävdar Eva Eriksson Gordon, överläkare vid barnpsykiatrin i Gävle:

- Barn med koncentrationssvårigheter som lätt fattar humör och är hyperaktiva blir lugnare om de har haft en god sömn. Har de sovit dåligt en natt blir det lätt också en dålig dag, säger hon.

Oftast ges melatonin som till barnen med koncentrationssvårigheter. Det är ett naturligt hormon som hjälper barnen att varva ner och bli trötta, vilket i sin tur befrämjar en bättre sömnrytm. Det kan vara tillräckligt för att barn med till exempel ADHD ska få hjälp med koncentrationen och därmed slippa de gängse men starkare centralstimulerande medicinerna:

- Det är inte alla som behöver centralstimulantia. För många är sömnrytmen avgörande för koncentrationsförmåan, konstaterar Eva Eriksson Gordon.

Enligt Eva Eriksson Gordon är den här uppmärksamheten på betydelsen av barnens sömn också förklaringen till att landstinget Gävleborg skriver ut mer sömnmedel till barn, än vad andra landsting gör.

- Det är fler barn som får hjälp på det har sätten, säger hon.

Erika Hällberg
erika.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista