Lisbeth Ellgren hoppas få ett riktigt jobb genom second hand-butiken. Foto: Erika Hällberg / Sveriges Radio
Gävle

Second hand ska ge arbete

1:46 min

Idag slog portarna upp på en ny second hand-butik i Gävle.

Butiken drivs till stor del av arbetslösa i jobb- och utvecklingsgarantins Fas-3, vilket ger butiken i princip gratis arbetskraft.

Det är många arbetslösa som ska sysselsättas. Inom kort ska över 100 personer från fas 3 delta i arbetet och delar vinsten ska gå till bistånd.

– Vi har sagt att upp till hälften av det vi får in ska gå till lokalt bistånd. De deltagare vi har här har det ofta knapert rent ekonomiskt och vi vill gärna hjälpa dem som har det ännu sämre ställt, säger platschef Dick Henning.

Ska slussas ut i arbetslivet

När butiken öppnade i dag fanns 16 deltagare från Fas 3 och deras 3 handledare på plats. Handledarna kommer att hjälpa deltagarna med att söka arbete samtidigt som de jobbar i butiken, för tanken är nämligen inte att deltagarna ska bli kvar i butiken. En efter en ska de istället slussas ut i arbetslivet.

– Det fokuserar vi stenhårt på. Här söker man jobb på jobbet, säger Dick Henning.

"De ska ställa upp till 100 procent"

Lisbeth Ellgren är en av de nya butiksarbetarna och hon visar runt på sin nya arbetsplats. Hon har varit arbetslös i två år och tror att den här möjligheten är betydelsefull inför framtiden.

– De säger att man kan gå vidare och kanske få ett jobb så småningom och det ser jag fram emot. De ska ställa upp till 100 procent och jag tror på dem här, säger hon.

Målet är att över 100 deltagare framöver ska arbeta på secondhand-butiken och så här ser platschef Dick Henning på den konkurrens den nya secondhand-butiken kanske utgör för andra liknande butiker.

– Vi betalar ju ingenting för grejorna som kommer in och det gör ju inte någon annan av aktörerna heller. Alla har ju samma chanser att använda sig av människor i fas 3 för att driva sin verksamhet, säger han.

Erika Hällberg
erika.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista