Socialdemokraterna letar nu efter Mona Sahlins efterträdare. Foto Anders Wiklund / SCANPIX
Gävleborg

Socialdemokraterna går till val

"Hon har kunskaper och visioner"
1:45 min

Socialdemokraterna kommer nu allt närmare valet av en ny partiledare. Ett led i det valet sker i dag då partidistrikten lämnar in sina synpunkter på vilka egenskaper dom tycker deras nya partiledare ska ha.

Det här är något som många har tankar om och en av dem är Arbetarbladets politiske redaktör Jenny Wennberg.

– Vad socialdemokratin behöver just nu är en ledare som kan bygga en folkrörelse, som har gått förlorad, igen. Någon som kan driva en idépolitisk debatt där man blickar framåt och hittar visionerna om vilket samhälle man vill bygga med sitt politiska arbete, säger hon.

I slutet av mars ska Socialdemokraterna utse en ny partiledare på en extrakongress och just nu pågår valberedningens arbete med att ta fram en lämplig kandidat till ledarposten. Det sker bland annat genom att partidistrikten i dag får lämna in sina synpunkter på vilka egenskaper den nye partiledaren ska ha.

"Står inför ett dilemma"

Anders Eklund är liberal politiks chefredaktör för Hälsingetidningar och han tror att Socialdemokraterna har ett svårt val framför sig.

– Socialdemokraterna har ju ett dilemma för om de går åt vänster så tappar man ju hela den stora viktiga medelklassen som man vill värna om och som är många. Går man istället åt höger så är det ju i stort sett en moderat politik, en "Allians-light"-politik, och då kommer väljarna att få jättesvårt att välja ut vad som är socialdemokrati i det här, säger han.

Förespråkar Lena Sommestad

Anders Eklund har ingen kandidat han helst vill se som socialdemokraternas nya ledare men det har däremot Jenny Wennberg på Arbetarbladet. Hon vill se Lena Sommerstad som ny partiledare.

– Hon har kunskaper och visioner och hon är också den enda av de namn som florerar som redan i dag säger vad hon vill med partiet och dess organisation och politik, säger hon.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".