Hirsi Shokri saknar sina barn som är fast i Etiopien. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
Gävle

Hirsi Shokris barn får inga pass

"Om du kommer från Somalia så har du inget pass"
2:13 min

Många somalier som bor och har uppehållstillstånd i Sverige får inte återförenas med sina anhöriga. Orsaken är att Migrationsverket numera avslår nästintill alla ansökningar om så kallad anknytningsinvandring från Somalia.

Det beror på att de allra flesta somalier saknar id-handlingar. Hirsi Shokri bor i Andersberg i Gävle och hon är en av dem som har drabbats. Hon har inte träffat sina barn på över fyra år.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna överleva och vara borta från dem. Det förstår alla föräldrar hur det känns att vara ifrån sina barn, att man hellre dör än är borta från dem så länge, säger via tolk.

Hirsi Shokri flydde från den väpnade konflikten i Somalia för fyra år sedan. I dag har hon uppehållstillstånd i Sverige. Men i Somalia hände det som inte fick hända, Hirsi splittrades från sina tre barn, den yngsta, Hirsis son Burhan, var bara 7 år vid tidpunkten.

Barnen lever i Etiopien
Men genom en efterlysning via svenska röda korset har Hirsi nu fått tag på barnen, de lever och de finns i Etiopien.

– Jag blev väldigt lycklig och glad och tänkte att "nu kan jag få hit mina barn till mig", säger hon.

Enligt den svenska utlänningslagen så har Hirsi rätt att få återförenas med sina tre barn. Men för att att barnen ska kunna komma till Sverige så måste migrationsverket bevilja dem uppehållstillstånd.

Somalier har inga pass
Och det är här skon klämmer. För att få uppehållstillstånd så måste barnen, enligt samma lag, bevisa sin identitet, genom exempelvis ett pass. Men i ett land som inte har haft en fungerande stat sedan 1991 och som inte har något rättsväsende eller för delen någon folkbokföring så är det en omöjlighet.

– Du är stoppad. Du måste ha ett pass för att kunna få uppehållstillstånd och om du kommer från Somalia så har du inget pass eller så har du ett som inte godkänns, säger Charlotta Lagnander, som är jurist och jobbar mycket med asyl- och migrationsfrågor.

Och för Hirsi Shokri växer desperationen varje dag.

– Jag antar att de som kommit på den här lagen också har barn och förstår hur det är att vara borta från sina barn, säger hon.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".