Tomma ladugårdar i Hälsingland ska räddas

En effekt av att allt fler bönder slutar med mjölkkor - som vi berättade i morse - det är att de stora ladugårdarna i Hälsingland hotas. Och för att de ska bli kvar i landskapet engagerar sig nu Riksantikvarieämbetet för att hitta nya användningsområden för ladugårdarna.

Allt fler ladugårdar står tomma när mjölkkorna försvinner, och sedan hotas de av rivning och förfall och så finns de inte längre i vår landskapsbild. Därför satsar nu alltså Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen på en inventering av Hälsinglands ladugårdar och nya användningsområden för dem. Det säger Mimmi Göllas som är arkitekt och jobbar med Fäx Futura som inventeringen kallas.

De flesta av de tomma ladugårdarna är över 100 år gamla, och inventeringen ska visa hur skador på byggnaderna kan åtgärdas och om de kanske kan innehålla cafégäster i stället för kor, eller husvagnar och båtar i vinterförvaring - allt för att ägarna ska vårda i stället för att riva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista