Hirsi Shokri saknar sina barn som är fast i Etiopien. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
Gävle

Lagen kan ändras

1:54 min

Flerbarnsmamman Hirsi Shokri är en av många somalier i Sverige som inte får återförenas med sina barn.

Men i en debatt i dag gav centerpartisten och riksdagsledamoten Anders W Jonsson besked om att han syftar till att ändra på lagstiftningen om domstolen inte hittar en lösning på problemet.

– Det är jättesvårt. Varje person måste gå till sig själv och fråga sig hur det är möjligt att hålla isär en mor och hennes barn, säger Shokri Hirsi som är en av många somalier i Sverige som inte får återförenas med sina barn.

Efter en vägledande dom i Migrationsöverdomstolen i fjol stod det klart att människor utan giltiga ID-handlingar inte längre kan beviljas uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning.

Somalia har inte haft en fungerande stat sedan 1991 och landet har ingen folkbokföring. Därmed är det omöjligt för Hirsi Shokri att skaffa identitetshandlingar åt sina barn.

Många får inte träffa sina barn

Detta "moment 22" har inneburit att en stor del av de somalier som idag bor i Sverige inte har någon möjlighet att träffa sina barn även om de kan bevisa att de är barnens biologiska föräldrar.

Men under en debatt idag gav Centerpartisten och riksdagsledamoten Anders W Jonsson besked om hur han kommer agera i frågan.

– Skulle det visa sig att Migrationsöverdomstolen kommer till en slutsats som innebär att man inte löser detta "moment 22" så kommer jag se till att man snabbast möjligt ändrar i lagstiftningen, säger han.

Tydliga svar för första gången

Frågan om hur man ska lösa problemet för de många somalier som har barn eller äkta makar i utlandet har varit uppe i debatt tidigare. Men inte förrän nu har en riksdagsledamot från ett regeringsparti gett så tydliga besked om att en lagändring måste till.

– Den snabbaste vägen är om det blir så att Migrationsdomstolen fattar ett nytt beslut. I annat fall så måste lagen ändras men det kommer ta längre tid, säger Anders W Jonsson.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista