Oppositionsråden Per-Åke Fredriksson (FP), Lilli André (KD) och Roland Eriksson (C) är kritiska till det skriftliga beslut som tjänstemännen har gett till de rörelsehindrade som inte längre får behålla sitt parkeringstillstånd. Foto: Anders Ekholm / Sveriges Radio
Gävle

Oppositionen reagerar mot indragna parkeringstillstånd

”Det är utan empati och servicekänsla”
1:40 min

Nu höjs kritiska röster från Gävles politiska opposition över att flera handikappade inte fått sina parkeringstillstånd förnyade efter en omtolkning av reglerna.

– Den spontana reaktionen är att det var ogenomtänkt och ologiskt. Utan empati och servicekänsla, säger det centerpartistiska oppositionsrådet Roland Eriksson.

Ja reaktionerna uteblev inte igår när rullstolsburne Rose Blom berättade att hon efter 20 år inte längre får ha kvar sitt parkeringstillstånd för handikappade.

– Det är så orimligt så att det inte är klokt men är man handikappad så ska man straffas, sa Rose Blom då.

Rose har nu inte varit i centrala gävle sen före jul eftersom hon får sitta och vänta på trottoaren tills hennes man har hittat en parkering eller följa med i bilen och inte komma ut eftersom det kan vara för trångt mellan bilarna.

Följde Transportstyrelsens rekommendationer

Tekniska nämnden i Gävle kommun valde att inte dra detta politiskt utan lämnade detta som en delegation till tjänstemännen som i sin tur följde Transportstyrelsen rekommendatioener. Nämligen att en rullstolsbunden inte ska räknas som rörelsehindrad.

– Den här gruppen är ju otroligt viktigt. Funktionshindrade ska känna att de lätt kan komma till stan och lätt parkera. Det här behöver man lägga ner mer tid på än vad man har gjort i dag säger, Kristdemokraternas oppositionsråd Lilli André.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".