Sandviken

Sandvikforskare prisad

1:23 min

Forskaren Olle Wijk från industriföretaget Sandvik får ett pris på en miljon kronor. Det är Kami forskningsstiftelse som nu för första gången delar ut priset som ska gå till framstående stål- och metallforskare.

– Det känns både hedrande och glädjande men man tar ju emot ett sådant här pris med ödmjukhet, säger han.

Olle Wijk har forskat om metaller sen 80-talet och det hans forskning har resulterat i är att industrin nu kan tillverka betydligt renare metaller jämfört med förr. För alla metaller har mikroskopiskt små partiklar på ytan.

Motverkar fakirkänslan

En praktisk nytta av forskningen är att det nu går att tillverka riktigt rena - och därmed riktigt vassa - rakhyvlar. 

– Om man reser och kommer till ett hotell och glömt rakgrejorna så får man låna en ganska lågkvalitativ rakhyvel nere i receptionen och då känner man den där fakirkänslan som innefinner sig, säger han.

Och 30 års forskning om metaller har gett resultat. Inte bara vassa rakhyvlar. Sandvik har fått produkter dom har kunnat ta mer betalt för.

Kamipriset på en miljon kronor.

Priset delas ut av forskningsstiftelsen Kami som vill främja teknisk och vetenskaplig forskning. Men vad ska då Olle Wijk göra med prispengarna?

– Det frågar alla! Just nu är det lite omtumlande så det har jag faktiskt inte hunnit tänka igenom, säger han.

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista