1 av 2
Petra Bockholt Berggren ska stänga sin delikatessbutik i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
2 av 2
Peter Eriksson är näringslivschef i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
Bollnäs

Allt fler företag i Bollnäs

1:35 min

På sju år har antalet företag ökat med över 700 i Bollnäs kommun. Det här är en mycket positiv utveckling, säger näringslivschefen Peter Eriksson och konstaterar nu att det i dag finns 2691 företag i Bollnäs.

– Det tycker jag är jättebra. Att fler människor driver företag möjliggör utveckling och man kan anställa fler som får sysselsättning, så det är en jättebra utveckling, säger han.

I Bollnäs har antalet stadigt ökat och idag finns det 2691 företag och det är 732 fler sen 2003. Men siffrorna visar inte om ökningen är större i andra kommuner eller hur företagen mår. Bara sen årsskiftet har tre butiker i centrala Bollnäs slagit igen.

– Det pågår alltid en rörelse utifrån vad marknaden efterfrågar, säger Peter Eriksson.

Delikatessbutiken stänger

En tygaffär, en presentbutik, en affär för barnkläder och just nu håller Petra Bockholt Berggren på att sälja ut varorna i sin delikatessbutik. Att det är hon som blir den fjärde som stänger på kort tid är en ren tillfällighet tror hon, men hon menar samtidigt att det skulle behöva underlättas för småföretag.

– Det ska vara lättare att anställa. De här arbetsgivaravgifterna fäller mig eftersom jag måste dubbla min omsättning för att kunna anställa, säger hon.

Är det lätt att starta företag i Bollnäs?

– Det är svårt att säga, visst kan folk vara mer lojala mot de butiker som finns för det är väldigt kämpigt, säger hon.

Varför stänger du?

– Jag ska flytta, det är familjeskäl, avslutar hon.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista