1 av 2
Protestaktion i Gävle. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
2 av 2
Protestlistorna har lämnats över. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
Gävle

Dagmammor protesterar

1:46 min

Dagmammorna i Gävle protesterar nu mot kommunens planer på att flytta verksamheten från nyrustade Timmermansgården till Pingeltorpsskolan i Sätra. I dag överlämnade dagmammorna en protestlista till de ansvariga på Barn- och ungdomskontoret i Gävle.

– Vi var tvungna att göra någonting för vi dagbarnvårdare och alla våra barn vill väldigt gärna vara kvar, säger en av dagmammorna som protesterade.

"Vi vägrar flytta!"
Det blev stor uppståndelse när barn- och ungdomskontoret i Gävle fick oväntat besök på förmiddagen i dag. Utrustade med plakat med texten "vi vägrar flytta" och "vi lämnar inte Timmermansgården" så tågade närmare 17 upprörda dagmammor med ett 50-tal barn in på kontoret.

De protesterar mot kommunens förslag att flytta dagmammornas verksamhet från Timmermansgården i centrala Gävle till Pingeltorpsskolan i Sätra. Det skulle få stora konsekvenser säger dagmamman Kicki Bergkvist.

– Vi kan inte sova på nätterna. Vi tycker det är hemskt! Vi har ju varit där i 15 år och nu har vi fått jättefint. Vi har fått rustat, vi har handlat in möbler som ska passa till vår verksamhet. Det är precis som att ta bort någonting från oss - och från barnen också - en trygghet som vi har byggt upp under alla år, säger hon.

"Inget är bestämt än"
Informationen dagmammorna och föräldrarna har fått är att Resursskolan behöver Timmermansgårdens lokaler. Men när förskolechefen Camilla Larsson och grundskolechefen Eva Levin fick protestlistorna i sin hand i dag så sa de att inget är bestämt än.

– Vi måste ju säkerställa lokaler för alla våra verksamheter. Det här är en verksamhet. Men vi tar emot den här informationen och det finns inget beslut, säger hon.

Vill de ta bort familjedaghemmen?
Men föräldern Erika Strandell har en oro som gror i magen.

– Varför ska man hålla på och strula och flytta på en redan etablerad verksamhet? Hela tiden anar vi något slags hot i luften om att politikerna vill ta bort den här valmöjligheten om familjedaghem - och vi vill ha det kvar, så är det bara!

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista