1 av 2
Ingela Broström med den nya ansökan. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
2 av 2
Ingela Broström och Per Forsell i gården Erik-Anders i Söderala socken
Hälsingegårdarna

Nytt försök att bli världsarv

1:28 min

Nu görs ytterligare ett försök att få Hälsingegårdarna att bli ett världsarv. I går skickades en ny nominering av Hälsingegårdarna till UNESCO:s världarvslista in och nästa sommar får vi veta om gårdarna kommer upp på listan.

– Det känns som en fantastisk lättnad och hemskt roligt för jag tycker ändå att vi har kommit med något nytt den här gången, säger Ingela Broström på Länstyrelsens kultumiljöenhet som har jobbat mycket med den nya nomineringen.

Förra ansökan höll inte måttet
Sommaren 2009 fick de som jobbat med att göra Hälsingegårdarna till ett världsarv veta av FN-organet Unesco att deras nominering till att få med gårdarna i Hälsingland på världsarvslisten inte höll måttet.

De fick då antydningar om att det är väggmåleriet och inredningarna som ska stå i fokus för att få fram det unika med Hälsingegårdarna. Det finns nu med på ett tydligare sätt i den nya nomineringen - men även fler unika saker har tagits med.

Festkulturen lyfts fram
– Ja, vi har kommit fram till att vi måste hitta det som är unikt därför att det finns ett fantastiskt väggmåleri i både Norge och andra delar av Sverige. Så det går inte lyfta fram att just hälsingemåleriet skulle vara bättre än något annat och få Unesco att gå med på det, utan vi har valt att studera den här festkulturen där hälsingarna hade 10-12 rum på en gård inredda för fest - och det har vi inte hittat några motsvarigheter till, säger Ingela Broström.

Sju gårdar finns med
Sju gårdar har plockats ut för att representera Hälsingegårdarna i den nya nomineringen. En av dem är Erik-Anders i Söderala socken i Söderhamns kommun som byggdes i början av 1800-talet. Jag träffar gårdens ägare Per Forsell i det äldsta huset på gården.

– Jag tycker det är jätteroligt och jag har ju jobbat för världsarvet hela tiden så jag tycker det vore hemskt kul om det skulle bli det.

Vad skulle det betyda för dig?

– Jag vet inte om det skulle betyda så mycket för oss - vi har så mycket turister ändå - men det är klart att det är ett statustänkande och det betyder precis lika mycket för hela hälsingland som just för gårdarna, säger Erik-Anders i Söderala socken.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista