Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Bollnäs

Fler flyttar till Bollnäs

1:16 min

Bollnäs kommun har den bästa befolkningsutvecklingen på 16 år. Förra året ökade antalet invånare med 77 personer. Det beror på att fler flyttar till kommunen än från. Framför allt verkar det som det är barnfamiljer som flyttar till Bollnäs.

– Jag har inte de exakta siffrorna, men det är ganska många barnfamiljer som har flyttat hit, säger Jan Lahenkorva, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Hur märker ni det?

– Det är knökfullt på våra förskolor, säger han.

En välkommen utmaning
Det är främst i centrala Bollnäs som barnantalet ökat. Och när det gäller grundskolan är läget akut på Björktjära.

För barn- och utbildningsnämnden som står inför stora besparingar är det här en utmaning - men en välkommen sådan, menar Jan Lahenkorva.

– Det innebär att vi måste titta på vad vi kan göra åt det. För samtidigt har vi sagt politiskt att vi vill ha mindre barngrupper i förskolan och just nu ökar barnantalet.

Hur löser ni det?

– Ja, det kommer ett utredningsuppdrag i dag på nämnden där vi ska titta på förutsättningarna att få till mindre barngrupper, och sedan så bygger vi faktiskt nya förskolor i Bollnäs kommun. Det är en ny på gång på Hamre och vi tittar också på nya förskoleavdelningar på Rehn, säger Jan Lahenkorva.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista