Barbro Berger i Gävle Demensförening. Foto: Erika Hällberg SR Gävleborg
Gävleborg

Högläsning för dementa

1:40 min

Projektet Läskraft lanseras nu i Gävleborgs län. Tanken med projektet är att nätverk av frivilliga och anhöriga ska skapas, och att de sedan ska starta högläsningsgrupper för dementa runt om i kommunerna.

– Man kan bli väldigt förvånad. Jag har egna erfarenheter om att till och med den mest oroliga person kan finna ro. Och generellt ser man att läsning skapar ro och lugn och att de till och med sover bättre på natten, säger projektledaren Catharina Kåberg.

Högläsare utbildas
Projektet Läskraft är ett samarbete mellan bland annat Centrum för lättläst och Demensförbundet, och finansieras av allmänna arvsfonden.

Redan nu har en länsarbetsgrupp startats, och i dagarna två informerar de olika nyckelpersoner från länets kommuner, i förhoppningen att de i sin tur ska skapa lokala arbetsgrupper och utbilda frivilliga och anhöriga till högläsare.

– Ja, tanken är att de här arbetsgrupperna tar ansvar för att ge frivilliga och anhöriga som vill läsa högt lite kött på benen. Vad ska jag läsa, hur skapar jag en bra lässtund osv.

Högläsning erbjuds
När arbetsgrupperna väl har formerats kommer erbjudanden att gå ut till länets demensboenden om högläsning för de boende.

Barbro Berger, sitter i styrelsen för Gävle demensförening, och har själv varit anhörig till två personer med demenssjukdom. Hon tror att det här kan vara lika givande för den anhöriga som läser högt som för den dementa som lyssnar.

"En stimulans för båda"
– Det kan också göra att man inte känner sig så pressad att man måste ha ett samtal och ett svar om man går och hälsar på. Jag tror att det kan vara bra även för anhöriga att känna att man gör någonting som blir en stimulans för båda, säger hon.

Projektledaren Catharina Kåberg håller med:

– Är man långt gången i sin demenssjukdom så fastnar man lätt i vissa frågor. Samtalet kan gå runt väldigt mycket i samma spår, men läsningen kan faktiskt bryta det, säger hon.

Erika Hällberg
erika.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista