Senast i april ska länsstyrelsen bestämma vilka revir som kan bli aktuella för inplantering. Foto: SCANPIX / AP

Vargvalpar planteras ut i vår

1:31 min

I vår ska vargvalpar som fötts i djurparker flyttas till vargrevir i Gävleborgs län. Senast i april ska Länsstyrelsen i Gävleborg peka ut de revir där vargungar kan komma att sättas ut.

– Det första som nu kommer ske sker i vår genom att vargvalpar som föds i våra djurparker ska, när valparna har rätt förutsättningar, flyttas till vargrevir ute i naturen, säger miljöminister Andreas Carlgren (C).

Det var en ganska pressad miljöminister som i dag hade presskonferens i Rosenbad i Stockholm där han berättade hur han och regeringen hade tänkt sig den fortsatta politiken kring varg.

Regeringen har blivit kritiserade både av Eu-kommisionen, och inhemska organisationer, för att man har tillåtit licensjakt på varg innan man har påbörjat den genetiska förstärkningen av den svenska inavlade vargstammen.

Vargar från Järvzoo blir aktuella

Men i dag kom alltså besked. Vargvalpar från svenska djurparker ska alltså planteras ut i det vilda, i befintliga lyor. En av de djurparker som kan bli aktuell är Järvzoo i Hälsingland. Olle Larsson är det som är vd för djurparken och han är skeptisk till att ta valpar från parken...

Från och med i vår kommer svenska djurparksvalpar att planteras ut i befintliga lyor. Detta kommer bland annat att ske i Gävleborgs län. En av de djurparker som kan bli aktuell för att leverera vargvalpar är Järvzoo i Hälsingland.

– Den första reaktionen är att jag är lite förvånad över att djurparkerna ligger som åtgärd nummer ett om man nu betonar att man vill öka den genetiska variationen på den vilda populationen av vargar. Det finns inga bra gener i djurparkerna jämfört med de alternativ som man pratar om, exempelvis att ta in vargar från Finland, säger Olle Larsson som är vd för Järvzoo.

Beslut om revir tas i april

De svenska djurparksvargarna är inavlade precis som dom vilda vargarna, men det spelar ingen roll säger Olof Liberg, som är vargforskare vid Grimsö forskningsstation.

– Det är en annan linje så det har ingen betydelse. Däremot är de kanske så att de har ändrat beteende. Det kan vara så att de är fredligare men vi har diskuterat en hel del och vi har svårt att tro att det inträffat några kritiska genetiska förändringar som kan påverka deras möjligheter att fungera i det bilda. säger han.

Senast i april ska länsstyrelsen utse två områden i varje län där man kan plantera ut valpar. I oktober sedan ska länsstyrelserna så ge förslag på var man kan plantera ut vuxna vargar.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista