Magnus Hålén och pappa Sven tvingas lägga ner sin livsmedelsproduktion. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio

Grisuppfödarna tvingas ge upp

Magnus Hålén, fd. grisbonde: "Det är vemodigt och tråkigt"
1:40 min

Priskonkurrensen på EU:s fria marknad knäcker allt fler svenska grisköttsproducenter. De svenska svinuppfödarna har hårdare djur- och smittskyddskrav än sina Europeiska konkurrenter och sedan mitten av 80-talet har 9 av 10 svinuppfödare tvingats lägga ner.

Dit hör också Magnus Hålén i Ockelbo, Gästriklands sista kvarvarande grisbonde som sörjer att även han nu måste ger upp.

– Det är vemodigt och tråkigt, säger han.

2009 startade grisupproret i Halland när grisuppfödarna ville strunta i den svenska djurskyddslagstiftningen för att få samma förutsättningar som danskarna. Förstår du det här?

– Nej det gör jag väl inte men det var väl för att provocera och för att beslutsfattarna skulle vakna. Vi stöder det svenska och det vill vi ha kvar, säger Magnus Hålén.

Livsmedelsproduktionen på väg att dö ut

Men frågan är om det alls kommer att finnas någon svensk mat kvar i framtiden. Sedan mitten av 80-talet har drygt 26000 svenska grisfarmare krympt till bara 2000 och den brant neråtgående trenden gäller faktiskt all svensk mjölk- och köttproduktion.

Det går käpprätt nedåt säger Lotta Zetterlund som är ombudsman för Lantbrukarnas riksförbund i Gävleborg.

– Med rasande hastighet. Om vi följer den kurvan så kommer det vara så att 2051 så stänger den sista livsmedelsproducenten i det här landet och det här måste vi ju naturligtvis försöka få stopp på, säger hon.

Kan starta på ny kula

Men Magnus Håléns pappa Sven som 1971 startade grisproduktionen på Klockarbacken i Ockelbo ser just nu ingen ljusning. Med 40 års erfarenhet vet han att det grisbonden i dag får per kilo griskött är alldeles för lite.

– Ja, 10:20 är grundpriset i dag, säger han.

Vad skulle du behöva?

– 15-16 kronor alla gånger.

Har du någon lösning på problemet?

– Som det ser ut nu så plockar vi bort våra grisar men skulle priserna ändras så är vi inte främmande för att börja om på ny kula, avslutar han.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".