Sven-Olof Fernqvist, Marlene Lindgren Sköld, Lotta Mattsson och Anders Ramstrand är glada över de nya lokalerna. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
Söderhamn

Tryggare kan ingen vara

1:27 min

Inom kort kan projektet Trygg på Stan i Söderhamn öppna sin värmestuga. I dag blev det nämligen klart med en lokal mitt i centrum.

Det här är något som betyder mycket, det berättar Anders Ramstrand som är ordförande för Stenbackens boende- och arbetskooperativ.

– Det är en jättebra lokal, säger han.

Det är i Bingolottos gamla lokaler på Källgatan som projektet Trygg på stan ska öppna, något som de anställda är jättenöjda med. Och Sven-Olof Fernqvist från Trygg på stan tror också att många vill komma till lokalen.

– Det tror jag absolut och nu har vi försökt i alla fall. Men det här kommer att fungera jättebra, säger han.

Innan det blir invigning nästa vecka måste lokalerna fixas till. Sen är det bara att dra igång och Lotta Mattsson har visioner.

– Jag vill att det från början ska vara en värmestuga med lite enklare fika och sen vill man kanske utöka på något vis. Det är bara att hoppas på det bästa, säger hon.

Hyreskontraktet är på sju månader och bidraget från kommunen på 50.000 kronor kommer att täcka hyreskostnaden. Men det behövs mer pengar till el, försäkring - också fika förstås.

Nu ska projektet Trygg på stan leta sponsorer och även försöka få fler frivilliga att ställa upp för att man ska kunna hålla öppet så mycket som möjligt, det säger Marlene Lindgren Sköld.

– Från halv tio till fem till att börja med men vi får se. Vi kan inte dra runt det här själva i gruppen utan vi behöver folk från kyrkorna eller som arbetstränar eller som jobbar ideellt, då kan vi ha öppet längre, säger hon.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista