1 av 2
Badchefen Rolf Larsson i Hofors ser fram emot att få en ny reningsanläggning. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
2 av 2
Rolf Larsson och maskinisten Lars-Göran Söderström visar den gamla anläggningen som ska skrotas. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
hofors

Hoforshallen ska få bättre badvatten

1:38 min

Badvattnet i Hofors simhall har för hög klorhalt och reningsanläggningen lever inte upp till de krav som ställs i dag. Nu har hallen fått 14 miljoner kronor från kommunen för att sätta in ett nytt reningssystem.

Och det är avgörande för att Hoforsborna ska kunna fortsätta gå och bada säger badchefen Rolf Larsson.

– Vi har försökt att trolla med knäna så mycket det går, men det är svårt. Allting kostar pengar och skulle vi inte få bygga om nu så skulle det vara god natt med badet. Men tack och lov så har alla varit välvilliga att satsa på badet, säger han.

Reningsanläggningen har gjort sitt
Badchefen Rolf Larsson ger mig en rundtur nere i maskinrummet, eller badhusets hjärta som han kallar det. Det är här som de 800 tusen liter badvatten strömmar ner för att renas genom olika filter. Men reningssystemet, som är kvar sen badet byggdes 1966, håller inte måttet.

– Vi håller inte de krav som Socialstyrelsen har. Vårt bundna klor är högre än det ska vara, säger Rolf Larsson.

Men nu kan alltså Hoforshallen sätta in en ny reningsanläggning. Och det är tack vare 14 miljoner kronor från kommunstyrelsen.

Badets ekonomi är ansträngd
Men för att balansera klorhalterna så tvingades Hoforshallen köpa in extra färskvatten från Gästrike Vatten för närmare en halv miljon kronor i fjol. Det har gjort stora hål i badhusets plånbok. Och även om klorhalterna inte är farliga för dem som badar så har badgästerna blivit färre berättar Rolf Larsson.

– I och med att vi har sänkt badtemperaturen så har ekonomin blivit sämre på grund av högre kostnader för att ha rent vatten. Samtidigt så vill inte Hoforsborna komma och bada för att de tycker att det är kallt vatten. Men jag hoppas att när vi öppnar i höst igen så ska Hoforsborna komma tillbaka och bada, simma och motionera.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista