Furuviksbarn
Furuvik

Furuviksbarnen läggs ned

1:32 min

Det blir inga fler föreställningar med Furuviksbarnen på Furuviksparken utanför Gävle. Det har nu den nya ledningen bestämt.

Sedan år 1936 har Furuviksbarnen varje sommar underhållit gästerna i Furuviksparken med cirkusuppträdanden. I år skulle det ha firats 75-årsjubileum. Men nu är det slut för alltid.

Chockad av beskedet

Pianisten Yngve Eriksson i Gävle var under hela 33 år med i furuviksbarnens orkester som spelade till föreställningarna. När han i dag fick beskedet att Furuviksbarnen läggs ner fick han en chock.

– Skulle jag få leva om mitt liv så skulle jag sätta mig i Furuvik igen för så roligt var det, säger han.

Vad tror du att Furuviksbarnen har betytt för dem som varit med?

– Otroligt mycket! Det var ju där de fick sitt andra hem, vad skulle de ha gjort annars, det säger alla som varit Furuviksbarn.

Furuviksparkens nya ledning vill nu istället satsa på någon annan underhållning.

– Man kan inte bara fortsätta av gammal tradition. Jag hoppas att vi kan skapa ett program som kommer att kännas bra för våra gäster och även för dem som varit kopplade till Furuviksbarnens föreställning, säger Erika Rydstrand som är marknadschef på Furuviksparken.

Endast 8 procent ser barnen

Enligt Furuviksparkens ledning så har man gjort en enkätundersökning som visar att endast åtta procent av besökarna såg på furuviksbarnes föreställning när de var där i parken. En enkätundersökning som Jill Lindström ordförande i Furuviksbarnen är mycket tveksam till.

– Jag har bekanta som blivit utsatta för de här frågorna och de fick inte en enda fråga om Furuviksbarnen. Och sen vet man ju inte om de ens vet att det har funnits Furuviksbarn, säger hon.

Och Yngve Eriksson tror att beslutet att lägga ner Furviksbaren kommer att vara dåligt för Gävle som stad.

– Det kommer att bli dåligt. Det var en PR-grej för Gävle att ha Furuviksbarnen, det visste ju hela Sverige, säger han.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista