Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Gävleborg

"Det går för fort"

1:43 min

Vargvalpar från svenska djurparker ska placeras ut i befintliga varglyor redan i vår. Det beslutade regeringen i går. Men allting går för fort tycker flera vargforskare.

Inga Ängsteg är chef för Viltskadecenter på Grimsö forskningstation. Hon tycker att allt har gått för fort.

– Det är olyckligt. Jag tror inte att vargarna på lång sikt tjänar på att det är bråttom, säger hon.

Det var i går som miljöminister Andreas Carlgren presenterade hur den svenska vargstammen ska förstärkas genetiskt. Vargvalpar från svenska djurparker ska planteras ut i befintliga varglyor där vilda vargar förhoppningsvis ska adoptera ungarna som sina egna.

"Inte optimalt"

Men att ta djurparksvalpar är ingen optimal lösning. Det tycker Olof Liberg, vargforskare vid Grimsö forskningsstation.

– Allra helst hade vi tagit vilda valpar från Finland, men de har sagt nej. De släpper bara till vuxna vargar. Men det är vi inte tillräckligt förberedda för. Då återstår bara valparna den här säsongen, säger han.

"Det uppstår problem"

Maria Norrfalk är landshövding i Dalarna, men trots att hon är regeringens förlängda arm så tycker hon att besluten om varg går för snabbt.

– Det uppstår problem när politiska beslut kommer med snabb varsel, säger hon.

Och Inga Ängsteg är orolig.

– Det är synd om man gör något forcerat som inte leder till något väldigt revolutionerande för vargarna, utan kanske till och med till något negativt på lång sikt, säger hon.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista