Foto: Malin Rudblom/Scanpix
gävleborg

Gävleborgarna latare och fetare

Den fysiska aktiviteten hos länets invånare har försämrats och andelen överviktiga i länet är fler än riksgenomsnittet. Det visar den nationella folkhälsoenkäten.

39 procent av den vuxna befolkningen i länet är inte tillräckligt fysiskt aktiva om man utgår från rekommendationen om 30 minuters fysisk aktivitet per dag.

15 procent har en stillasittande fritid. 16 procent har fetma och över hälften av länets befolkning har någon grad av övervikt och vi äter frukt och grönsaker i mindre utsträckning än i riket som genomsnitt.

– Till stora delar är det ett sedan tidigare känt mönster som framträder i resultatet från den nationella folkhälsoenkäten, säger Johanna Alfredsson, utredare på Samhällsmedicin Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Folkhälsoenkäten har genomförts av Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Folkhälsoinstitutet och Sveriges landsting och regioner.

Siffrorna för Gävleborg bygger på en enkät där cirka 12 000 länsbor mellan 16-85 år fått svara på frågor om hälsa och levnadsvanor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".