Mopeden återfanns en timme efter överfallet. Foto: Fernando Arias SR Gävleborg
Hofors

Säkerhetsrutinerna räckte inte

"Den allvarligaste händelse vi haft"
1:41 min

Det tidningsbud som imorse överfölls och misshandlades i centrala Hofors hann inte larma trots larmsystem och säkerhetsrutiner. Även om det inte är så vanligt med den här typen av överfall i Gästrikland är tidningsbuden en riskgrupp.

– Man är en ensamarbetare som verkar en tid på dygnet då det inte finns så många andra människor rörelse, säger Joakim Linder, regionchef för Svensk Morgondistribution.

Han berättar att det här var den allvarligaste händelse som Svensk Morgondistribution drabbats av under de fem år de funnits i Gästrikland.

Stal budets moped
Strax efter klockan 04.30 imorse överraskas tidningsbudet av fyra män när han kommer ut ur en portuppgång.

Med våld och hot tilltvingade de till sig budets elmoped och eftersom händelsen inträffade så snabbt fanns det ingen tid att larma polisen eller nattchefen på distributionsföretaget.

Efter misshandeln lyckades budet fly till fots, och förövarna körde iväg med elmopeden. Budet fördes chockad till sjukhus med lindriga skador.

Mopeden återfanns en timme senare och brottet rubriceras nu som personrån.

Utreder händelsen
Även om det har hänt att buden råkar ut för tillbud av det här slaget är den här typen av brott inte så vanliga i Gästrikland, berättar Joakim Linder.

Trots det har distributionsföretaget under den senaste tiden jobbat just med säkerheten och sedan ett år tillbaka har de infört ett larmsystem som varje bud har med sig på natten. 

De ska nu utreda om det behöver göras fler förändringar i säkerhetsarbetet.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".