Inga-Britt Larsson från Gävle Strokeförening är mycket positiv till kampanjen. Foto: Erika Hällberg P4 Gävleborg
gävleborg

Kampanj om stroke ska förbättra överlevnaden

1:33 min

Överlevnaden vid stroke ska förbättras i Gävleborg. Snart inleds en treårig kampanj som ska informera allmänheten om varningssymptomen för stroke och att det är viktigt att söka vård i tid, för då kan liv räddas.

Inga-Britt Larsson från Gävle Strokeförening tycker att det är bra att kampanjen kommer igång och att det finns ett behov av den.

– För det är viktigt att de som drabbas snabbt kommer under vård och får snabb rehabilitering för att komma tillbaka till ett så fullvärdigt liv som möjligt, säger Inga-Britt Larsson.

Framöver ska kunskapen om vad stroke är, och vad man ska göra när man misstänker att man drabbats, bli bättre bland invånarna i Gävleborgs län.

Kampanjen är nationell, och kommer efter en rekommendation från Socialstyrelsen, för att landstingen i ett tidigt skede ska kunna ge strokepatienter rätt vård.

Kampanjen startar i höst, ska pågå i tre år, och beräknas kosta landstinget Gävleborg nära 1,5 miljoner kronor.

– Har vi räddat två individer har den betalat sig för så mycket kostar vården, säger landstingets kommunikationsdirektör Monica Samuelsson.

Erika Hällberg
erika.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista