På Solängsskolan i Gävle använder man sig av SET (Social och emotionell träning). Foto: Fernando Arias SR Gävleborg

Insatser mot mobbning kan vara skadliga

1:48 min

Insatserna mot mobbning på länets skolor kan vara verkningslösa och till och med skadliga, visar Skolverkets nya rapport. I Gävle använder sig flera skolor av kamratstödjare och programmet SET och båda metoderna får kritik.

Skolverkets rapport visar att de åtta vanligaste programmen mot mobbning innehåller moment som är verkningslösa och vissa insatser kan även leda till att elever kränks.

På de skolor där man använder sig av kamratstödjare har det flera gånger hänt att kamratstödjarna själva blivit mobbade.

– Även den generella nivån på mobbningen vid de skolor som haft kamratstödjare har ökat, säger projektledaren Peter Östlund på Skolverket.

Kritik från barnpsykologer
Rapporten visar också att det finns ett samband mellan schemalagda lektioner för värdegrundsarbete och en ökad grad av mobbning.

På Solängsskolan i Gävle använder man sig av just en sådan metod, programmet SET (Social och Emotionell Träning), som också väckt kritik från flera barnpsykologer som menar att metoden innehåller moment som kan vara skadliga för elever.

– Jag har sagt till instruktörerna i SET att vi får vara försiktiga med vilka övningar vi använder oss av, säger Solängsskolans biträdande rektor Pernilla Dahlborg.

Solängsskolan fortsätter
I samband med att P4 Gävleborg i fjol granskade SET har man valt att inte längre utbilda lärare i programmet inom Gävle kommun. Trots det planerar Solängsskolan att fortsätta, i varje fall tills terminen är slut.

– Vi fortsätter våren ut men sedan kör vi en riktig utvärdering och sedan får vi läsa in oss på rapporten, säger Pernilla Dahlborg.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista