1 av 2
Stadsbussarna. Foto: Vicky Sandström
2 av 2
Lätt att kliva av vid fel hållplats
Gävle

Bussar ej för synskadade

1:40 min

Trots att Gävle kommun under flera år har krävt att kollektivtivtrafiken ska ha ett hållplatsutrop för de synskadade är det fortfarande inte åtgärdat. Det här gör att många synskadade väljer att inte åka buss eftersom de riskerar att kliva av vid fel hållplats. 

– Vi har krävt i flera års tid att hållplatsutrop ska finnas i bussarna, säger Susanne Werre som är trafikchef i Gävle kommun.

Under förra året så fick Stadsbussarna Ab uppdraget att ta över kollektivtrafiken i Gävle. Redan under sensommaren 2010 så blev det rullande text i deras bussar där man kunde se vilken hållplats som skulle komma härnäst. Men inget hållplatsutrop som kan vara avgörande för de synskadade. Det här tycker trafikchefen i Gävle kommun Helena Werre är märkligt:

 – Det finns ju redan högtalarsystem och GPS i bussarna så det borde inte vara något problem, säger hon.

Vid ett hållplatsutrop så har man en inspelad röst som talar om vilken hållplats som närmar sig. GPS-systemet känner av när det är dags för ett utrop. Men av någon anledning så är det ingen som tar ansvar för att ett inspelat utrop finns i bussarna. 

Ett norskt bolag är ansvarig
 – Allting är bara att sparka igång om det inte bara före för den här tekniken som jag inte känner till men som någon annan borde göra, säger Henrik Nykvist som är informationsansvarig för Stadsbussarna AB i Gävle.

Varken Gävle kommun eller Stadsbussarna Ab vill ta på sig ansvaret över att det inte fins något hållplatsutrop i bussarna. Båda hänvisar till X-trafik. Men det bolaget hänvisar också vidare - till ett bolag i Norge vid namn Fara. 

 – När man inte får det man har beställt då måste man föra diskussion med det företaget. Det har vi nu gjort med företaget Fara, säger Mats Hildebrand VD för X trafik.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista