Tränaren Magnus Delin och spelaren Sophie Forsgren som tagits ut i U19-landslaget. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
bollnäs

Nya möjligheter med handbollsgymnasium

Magnus Delin: "Det är jätteviktigt"
1:34 min

I Bollnäs är handbollen stor bland tjejer, där de bästa spelar i Arbrå HK, som ligger i division 1 östra. Därför är det speciellt roligt att Torsbergsgymnasiet utsetts att driva handbollsgymnasium på elitnivå för tjejer från och med hösten, tycker läraren och handbollstränaren Magnus Delin.

– För Arbrå Handboll och de andra näraliggande föreningarna så är det jätteviktigt. De här idrottsgymnasierna har byggt upp vår verksamhet i många år och är en av anledningarna till att vi har kunnat hålla så hög nivå på verksamheten i 10-15 år säger Magnus Delin.

På Torsbergsgymnasiet har det gått att välja handboll som extra tillval sedan 17 år tillbaka och det har varit populärt.

Stort intresse
Nu höjs statusen i och med att skolan uppgraderas och får bedriva utbildning på elithandbollsnivå. Bland annat innebär det fler träningstillfällen, och intresset är stort till de tio platserna som skolan har fått.

– Ansökningstiden går ut på måndag och vi har 13 ansökningar inne nu och vi vet att det kommer 3-4 stycken till, säger Magnus Delin.

Sophie Forsgren från Bollnäs har spelat handboll sedan hon var sju-åtta år. Nu går hon sista året på idrottsgymnasiet med inriktningen handboll.

– Jag har fått bättre skott-teknik, har blivit bättre i försvaret, kan läsa spelet på ett helt annat sätt, och sedan är det en del teori så jag har lärt mig hur hela spelet fungerar på ett annat sätt, säger Sophie Forsgren.

Uttagen i U19-landslaget
Sophie, som till vardags spelar i Arbrå Handboll, har utvecklats så mycket att hon blivit uttagen till landslagsläger med U19-landslaget den 8-9 februari.

– Det är jätteroligt och en stor möjlighet och chans för mig som spelare att få träna och spela med andra spelare som vill samma sak.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".