1 av 2
Angeli Löfqvist-Snell, styrelseledamot i Naturskyddsföreningen i Hudiksvall, är kritisk till den uteblivna sorteringen av matavfall. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
hälsingland

Hälsingekommunerna bryter mot miljömål

"Förvånande att vi inte hunnit längre"
1:28 min

Kommunerna i Hälsingland har halkat efter Gästrikland när det handlar om källsortering av matavfall. Ingen hälsingekommun har infört sortering av matavfall, vilket strider mot regeringens miljömål där 35 procent av allt matavfall skulle vara återvinningsbart senast 2010.

– Man skulle ju kunna tänka sig att snegla på andra kommuner som har haft det här ett bra tag. Jag är ju lite förvånad över att vi inte har hunnit längre, säger Angeli Löfqvist-Snell som är expert på att handla miljövänligt och är styrelseledamot i Naturskyddsföreningen i Hudiksvall.

I samtliga sex hälsingekommuner är det enbart gröna sopkärl som gäller där matavfall blandas med förpackningar.

Skulle underlätta med bruna sopkärl

En del miljömedvetna personer har egna komposter och diskar ur sina pappersförpackningar, men visst skulle det underlätta om om kommunerna införde bruna sopkärl för matavfall som i Gästrikland.

Hälsingekommunerna är inte ensamma. I hela landet samlar kommunerna in mindre än hälften av matavfallet från hushållen. Det visar Sveriges Radios undersökning.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".