1 av 2
Margareta Englund är programsamordnare för Hotell- och restaurangprogrammet på Torsbergsskolan i Bollnäs. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
2 av 2
Helene Åkerström. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
bollnäs

Utbildning tar hjälp från branschen

"Ska grunda sig på vad branschen vill ha"
1:28 min

I Bollnäs kommun ska hotell- och restaurangbranschen få vara med och påverka gymnasieutbildningen på Torsbergsskolan för att eleverna ska bli bättre rustade för arbetslivet.

– Vi ska ge en utbildning som grundar sig på vad branschen vill ha för yrkesfolk som kommer ut till dem efter tre års gymnasiestudier, säger Margareta Englund som är programsamordnare för Hotell- och restaurangprogrammet.

Lunchen håller på att förberedas på Hotell- och restaurangprogrammet i Bollnäs när jag besöker köket. Ett program som står inför förändringar.

Till hösten kommer det att bli två program. Det ena ska rikta in sig på restaurang och livsmedel och det andra på hotell och turism.

Inför den förändringen kommer nu branscherna inom dessa områden att få vara med och påverka hur utbildningarna ska se ut.

Något som Helene Åkerström, vd för Orbaden Konferens & Spa, tycker är ett bra initiativ.

– Det är klokt av dem att ta råd från dem som redan jobbar i branschen och har några års erfarenhet, säger Helene Åkerström.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".