78-åriga Britta Eriksson från Sandviken saknar utrop i bussarna. Foto: Anders Ekholm / Sveriges Radio
Sandviken

Också äldre saknar hållplatsutrop

Britta Eriksson, resenär: ”Man vet ju inte var man är”
1:42 min

Det är inte bara synskadade som efterfrågar hållplatsutrop på bussarna i Gävle.

Även äldre som åker buss på landet när det är mörkt saknar utropen eftersom det kan vara svårt och se på vilken hållplats man ska stiga av.

– Man vet ju inte var man är. Trots att jag har åkt här i 17 år och känner till vägen så vet man inte var man är, säger 78-åriga Britta Eriksson som bor i Sandviken och som är beroende av att åka buss.

Dessvärre får nog 78-åriga Britta Eriksson vänta ett bra tag innan det blir hållplatsurop på bussarna.

Systemet klarar inte av uppropen

Det norska företaget FARA som också har hand om biljettsystemet på bussarna klarar nämligen inte av konstruera ett inspelat röstutrop som går ingång genom att GPS-systemet orienterar sig geografiskt.

– Jag kan inte ge ett exakt datum men jag vet att man har kommit nästan ända fram men det är fortfarande ett problem man inte kan sätta fingret på, säger Mats Hildebrand som är VD på X-trafik.

Ni har inte funderat på att byta företag?

– Det fungerar inte så. Det som kommer hända är att vi under senare delen av 2012 har ett nytt biljettsystem i våra bussar som går under namnet BIMS, säger han.

Men för Britta Eriksson i Sandviken låter det som en för lång tid att vänta.

– Jag blir ledsen. Jag hade tänkt att jag skulle lära mig att åka buss i Gävle men jag kan inte göra det när det är såhär, säger hon.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".