Trots att kommunerna ska jobba för att öka tillgängligheten så misslyckas många. Foto: Scanpix

Kommunerna misslyckas med tillgängligheten

"Man borde ha kommit en bit längre"
1:45 min

Senast 2010 skulle landets kommuner ha tagit bort alla hinder för handikappade, detta enligt ett riksdagsbeslut år 2000. Men i dag tio år senare så har kommunerna bara kommit halvvägs.

– Det kan väl vara ett litet misslyckande för många kommuner. Jag tycker nog att man borde ha kommit lite längre, säger Sören Norman som är tillgänglighetsansvarig på Gävle kommun.

Kommunerna har misslyckats när det gäller att öka tillgängligheten för handikappade. Tio år har de haft på sig men bara kommit halvvägs. Hållplatsutrop på bussar är bara en av de saker som skulle ha åtgärdats och den frågan har harvats fram och tillbaks i 30 år utan resultat. En annan sak är att inget har gjorts för dem som är psykiskt handikappade.

– Man ska jobba mer med bemötandefrågor. Det ska vara en lugn miljö och man ska även ha förståelse för om en människa beter sig lite annorlunda än oss andra. Man har inte gjort så mycket åt det och man skulle behöva göra mer, säger Sören Norman.

"Frågan prioriteras ned"
Men hur kommer det sig då att man har varit så långsam med att förbättra tillgängligheten för de handikappade? Vi låter frågan gå till ombudsmannen för de synskadades riksförbund i Gävleborg, Lars Engberg.

– Trots att alla inser att frågan är viktig så prioriteras den alltid ned, så Sverige är tyvärr inte så fördomsfritt som vi vill tro, säger han.

I Gävle kommun är det så illa så att inte ens kommunhuset uppnår målet för tillgänglighet för handikappade.

– Det finns en del rum som inte har hörselslinga, vi har några rum som det är ett fruktansvärt eko i, och det har att göra med att just det här huset har en kultur som vi vill bevara och då kommer man på kollision med funktionsnedsatta, säger Sören Norman.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".