1 av 2
Gästrikarna slarvar med komposteringen. Foto: Scanpix
2 av 2
Gästrikland

Stort slarv med sopsortering

"Jag tror det beror på att man inte tänker på det"
1:41 min

Det slarvas rejält med sopsorteringen i Gästrikland. 62 procent av innehållet i de soppåsar som Gästrike Återvinnare tar emot består av saker som inte borde finnas där.

Det här betyder att en massa material som skulle kunna återvinnas biologiskt i stället bara bränns upp till ingen nytta.

– Det känns som att det är lite synd att man inte tar tillvara på de här resurserna bättre. Det vore bättre om man kunde kompostera matavfallet så att det kunde användas till jordbruket eller att man kunde tillverka jordprodukter av det, säger Mirja Törnqvist är miljöingenjör på Gästrike Återvinnare.

Det slarvas ordentligt
Gästrikekommunerna har kommit betydligt längre än sina kolleger i Hälsingland när det gäller sopsortering. Men trots att Gästrike Återvinnare erbjuder separata sopkärl för att skilja pappersförpackningar och matavfall så slarvas det ordentligt. Bara en tredjedel av soporna i Gästrikland kan alltså återvinnas biologiskt i form av exempelvis kompostjord för gödsel. Frågan är varför det slarvas så.

– Jag tror det beror på att man inte tänker på det. Att man bara slänger ner det.

– Man är lat. Man vill slänga en köttbit som blivit dålig och då åker plasten med, säger två gästrikar som vi har pratat med.

Slöhet och okunskap alltså, men hur ska då Gästrike Återvinnare få invånarna att skärpa till sig?

– Vi håller på att titta över nya sätt att samla in grovavfall och trädgårdsavfall. De där frågorna jobbar vi med kontinuerligt för att göra det enklare och jobbar också mycket med information till kunder, säger Mirja Törnqvist.

(klicka för att förstora bilden)

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".